Birou de Mediere Staiculescu Calin

Acasa > Despre Mediere

Despre Mediere

MEDIEREA
        Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
        Medierea reprezinta modalitatea de rezolvare a conflictelor alternativa justitiei care are ca scop instaurarea pacii in relatiile interumane.

 

MEDIATORI
        Pot fi mediatori doar persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art.7 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, au urmat un curs avizat conform legii si sunt autorizati de catre Consiliul de Mediere.

 

AVANTAJELE MEDIERII
        Medierea confera posibilitatea unei rezolvari atat in cazul unor conflicte susceptibile procedurii judiciare cat si a celor de natura sociala cum ar fi cele nascute intre vecini, copii si parinti, in relatia cu institutiile de invatamant, intre colegi etc.
        Daca in instanta intotdeauna una dintre parti pierde, in cazul procesului de mediere, incheiat cu un acord, ambele parti castiga, solutia fiind acceptata de acestea si nu impusa de o a treia parte. Acordul de mediere reprezinta manifestarea de voita a partilor.
        Procesul de mediere presupune costuri mult mai scazute fata de un proces in instanta.
        Procedura de mediere este cu mult redusa celei judecatoresti.
        In cazul procesului de mediere partile sunt ferite de expunerea in sedinte publice si mai mult de atat, beneficiaza de o confidentialitate totala.
        Termenele de prezentare la procesul de mediere sunt flexibile, sedintele putand fi programate in functie de disponibilitatea partilor.
        Cererea adresata instantei privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.

 

PROCEDURA MEDIERII. ASPECTE GENERALE
Partile isi aleg in mod liber mediatorul 
Informarea despre mediere este gratuita
Se poate recurge la mediere inainte sau dupa inceperea procesului in instanta.In cazul in care ambele parti accepta sa apeleze la mediere dupa ce procedura judiciara a fost declansata, procesul se va suspenda pana la finalizarea medierii.
Mediatorul :    - conduce procesul de mediere
                         - faciliteaza cadrul unei negocieri colaborative
                         - este neutru si impartial fata de parti si de subiectul care face obiectul medierii
                         - pastreaza confidentialitatea    
        Procedura prealabila medierii se pune in miscare la solicitarea expresa a uneia dintre partile aflate in disputa.
        Mediatorul va recurge la toate  demersurile necesare, prevazute de lege, pentru invitarea partilor la mediere daca nu s-a convenit altfel.
        Medierea poate avea loc numai dupa informarea partilor de catre mediator cu privire la aceasta procedura si de asemenea in urma semnarii contractului de mediere.
        Partile vor stabili de comun acord data la care va avea loc sedinta de mediere (medierea poate avea loc fie la sediul mediatorului fie intr-o alta locatie agreata de parti).
        In cadrul sedintelor de mediere, mediatorul va purta discutii cu partile impreuna iar daca va considera ca este necesar va discuta si in mod separat.
        In functie de complexitatea unui caz se poate recurge la consultarea unor interpreti, experti sau specialisti dintr-un anumit domeniu ce are legatura directa cu speta respectiva.
        Partile pot fi asistate sau reprezentate de un avocat, jurist sau de orice alta persoana delegata  sau imputernicita in conditiile prevazute de lege.
        In conditiile finalizarii medierii cu un accord scris, acesta va fi supus, dupa caz, autentificarii de catre un notar public sau va fi inaintat instantei de judecata.

 

SEDINTA DE INFORMARE OBLIGATORIE
        Conform Legii 115 din 4 iulie 2012 informarea cu privire la mediere a devenit procedura prealabila judecatii obligatorie in urmatoarele dispute:
-in domeniul protectiei consumatorilor
-in materia dreptului familiei
-in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate
-in domeniul raspunderii profesionale, malpraxis
-in litigiile de munca
-in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei
-in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila
        In cadrul sedintei de informare mediatorul trebuie sa explice in mod obligatoriu drepturile si obligatiile partilor, rolul mediatorului, avantajele medierii, dar si efectele juridice ale acordului de mediere.
        Dupa parcurgerea sedintei de informare, mediatorul va elibera:
                -  cerfificat de informare atunci cand toate partile au parcurs procedura de informare
                -   proces verbal de informare atunci cand cel putin una dintre partile invitate nu confirma sau refuza parciciparea in scris sau au acceptat participarea dar nu s-au prezentat la data fixata pentru sedinta de in formare

 

ACORDUL DE MEDIERE
        Acordul de mediere are valoarea unui inscris sub semnatura privata.
        In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale, acordul de mediere redactat de catre mediator va fi prezentat notarului public sau instantei de judecata, pentru ca acestea, sa emita un act autentic sau o hotarare judecatoreasca.

 

INVESTIREA ACORDULUI DE MEDIERE
a)    In faza extrajudiciara
        Partile pot solicita notarului public autentificarea, in conditiile legii si cu respectarea procedurilor legale, a intelegerii lor.
Daca acordul de mediere se refera la o cauza succesorala si a intervenit inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, competenta apartine notarului public, conform legii.
b)    In faza judiciara
        In cazul in care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, cu respectarea conditiilor legale, o hotarare, dispozitiile art. 432-434 din Codul de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
        Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii.